Синдикатите во Хрватска успеаја да соберат најмалку 600.000 потписи со цел да се организира референдум со кој ќе се спречи продолжување на ртаботниот век и заминување во пензија на 67 години.

Конечниот број  на собрани потписи сепак не се споменува , но неофицијално веќе има повеќе од 700.000.

Од хрватската владата нема никаква реакција.

Од Владата во Загреб велат дека целиот случај ќе го испратат во редовна постапка, без коментар дали ќе биде побарано од Уставниот суд да оцени дали воопшто може да се спроведе референдум.

SHARE