И Чешка застана зад Унгарија во битката со Брисел

epa07014579 (FILE) - Hungarian Prime Minister Viktor Orban reacts during a speech at the plenary session at the European Parliament in Strasbourg, France, 11 September 2018 (reissued 12 September 2018). A majority of the European Parliament on 12 September 2018, voted in favor of triggering Article 7 sanctions procedures against Hungary. According to the motion, Hungary has failed to uphold fundamental European Union values. EPA/PATRICK SEEGER

Владата на Република Чешка застанува зад премиерот на Унгарија Виктор Орбан по одлуката на Европскиот парламент да гласа за започнување на постапка за наметнување на санкции на Будимпешта во врска со прекршување на владеењето на правото и на демократските вредности, изјави чешкиот премиер Андреј Бабиш, цитиран од Ројтерс.

Орбан со години екритикуван поради изборниот систем во Унгарија, поради одземањето на слободата на медиумите, одземањето на независноста на судството, лошиот однос кон мигрантите и бегалците и ограничувањата на функционирањето на невладините организации.

Владата на Унгарија неодамна усвои закон за забрана на невладините организации да ги поддржуваат мигрантите.

Вчера Европскиот парламент гласаше за започнување на постапка согласно член 7 од Лисабонскиот договор на ЕУ заодземање на правото на глас на Унгарија во Европскиот совет, иако шансите за тоа се многу масли.

Претходно и Полска, исто така, објави дека ја поддржува владата на унгарскиот лидер.

SHARE