И Нимиц прашал за македонското малцинство во Грција

Метју Нимиц имал телефонски разговор со Скопје по изјавите на македонскиот премиер за македонско малцинство во Грција и за тоа дека македонскиот ќе се предава во грчки уќилишта.

Грчки медиуми пренесуваат дека Нимиц телефонски интервенирал кај македонската влада околу изјавите на Заев за „македонско малцинство“ во Грција.

Разговорот доаѓа како во Собранието на Република Македонија беа одобрени четирите амандмани на Уставот како дел од ревизијата што се бара со Договорот за името.

На средбата на заменикот министер за надворешни работи Јоргос Катруугалос со Никола Димитров на маргинитена состанокот на НАТО, како и на средбата на Катругалос со ген-секот на НАТО ќе биде покренато ова прашање, јавуваат грчки медиуми.

Грчкиот премиер и претседателот на Грција имаат отворена телефонска линија околу ова прашање.

Нова закана од Атина, Преспанскиот договор да не се толкува погрешно

 

SHARE

2 Коментари

  1. Нимиц е демагог, лицемер и циник. Хипотетички дури и да помине тнр. договорот од Преспа, следната патриотска Влада ке го толкува поинаку и самите Грци ке го раскинат.
    Преспа нема иднина.

    Договорот не е ОДРЖЛИВ! НЕМА СВОЈСТВО НА ТРАЕН ДОГОВОР!

    СО НЕГО ПЕОБЛЕМИТЕ НЕ СЕ РЕШАВААТ, АМИ СЕ ОТВАРААТ!

Comments are closed.