Премиерата на првиот македонски филм, „Мирно лето“, режиран од македонски режисер, се случила на 18 мај 1961 година во скопското кино Култура.

Режисерот Димитрие Османли засекогаш ќе остане запишан со златни букви како „пионер“ во македонската кинематографија.

Автор на сценариото за филмот е Фрида Филиповиќ, а улогите ги толкуваат: Љупка Џундева, Слободан Перовиќ, Дарко Дамески, Илија Милчин, Мери Бошкова, Петре Прличко и Стојка Цекова.’

Повеќе

SHARE