Името не било ни „Severna“, туку „North Macedonia“

Грчки портал тврди дека, се чини, била договорена промена на името договорено со Скопје, од „Severna Мakedonija“ во „North Macedonia“, и тоа по иницијатива на специјалниот посредник Метју Нимиц.

Во суштина, „Republika Severna Makedonija“ ќе се преведува на англиски јазик, а не на друг јазик.

Сепак, ова не ја менува можноста за пропаст на преговорите, пишува in.gr.

Вчерашните соопштенија од Скопје покажаа дека постои несогласување во земјата, бидејќи голем дел од националистите сè уште имаат моќ да ги блокираат случувањата.

Порталот пишува дека претседателот и министерот за надворешни работи се силни и може да предизвикаат одложување на кој било договор.

Но постојат ште два проблеми:

Времето за имплементација ерга омнес на новото име.

И, различното толкување на erga omnes  бидејќи Скопје бара името „Република Македонија“ да остане за внатрешна употреба, што за грчката влада било неприфатливо.

SHARE

Comments are closed.