Индиски лекари ги лекуваат Норвежаните

Во Норвешка има се повеќе и повеќе лекари родени во странство, а според норвешкото биро за статистика, сега има повеќе лекари од Индија отколку домашни.

„Медицината е многу почитувана во Индија. Го учите тоа прво од вашите родители, а тоа има многу силно влијание врз младите луѓе “, вели фармацевтот Арчана Шарма, исто така со потекло од Индија.

Секоја петта жена во Норвешка која е по потекло од Индија, станува лекар.

Наспроти ова, секоја стота жена чии родители се родени во Норвешка, на возраст од 26 до 35 години, станува доктор.

Лекарите се меѓу најплатените професии во Норвешка.

SHARE