Италија со 25 милијарди евра ќе ја спасува економијата

epaselect epa08243918 Two women wearing protective face masks push red shopping carts in Paolo Sarpi street, the center of the Chinese community, 'Chinatown', in Milan, northern Italy, 24 February 2020. Italian authorities announced on the day that there are over 200 confirmed cases of COVID-19 disease in the country, with at least five deaths. Precautionary measures and ordinances to tackle the spreading of the deadly virus included the closure of schools, gyms, museums and cinemas in the affected areas in northern Italy.

Италијанската влада усвои пакет економска помош вредна 25 милијарди евра, во обид да ги ублажи негативните ефекти од епидемијата на корона врз економијата, објави ДПА.

Најмалку десет милијарди евра ќе влезат на пазарот на трудот за да им се помогне на претприемачите да исплатат плати на работниците кои не беа во можност да работат за време на кризата.

И јавното здравство ќе добие неколку милијарди евра помош.

За време на подготовката на финансискиот пакет, неколку пати се менуваше вкупната сума на пари, а премиерот Џузепе Конте рече дека ниту новиот пакет нема да биде доволен.

Италија, со скоро 2.000 смртни случаи, е земја која е најтешко погодена од коронарниот вирус во Европа.

SHARE