Јане Ченто од затвор: Никогаш нема да застанеме за Македонија

“Македонија е ЖИВА!!!??” порачува правнукот на првиот македонски претседател Јане Ченто од затвор, каде што чека судење за тероризам за настаните од 27 април.

Ченто бара Македонците да не се обесхрабруваат од денешниот пораз.

“Македонија е жива и од мене не бара ни ПОГРЕБ, ни ЖАЛЕЊЕ, ни КЛЕТВИ кон некого, ни ОДМАЗДА кон некого, туку ОСЛОБОДУВАЊЕ И БОРБА ЗА ПОДОБРО УТРО !

Македонија ќе ја огрее сонце и запомнете, ниту еден човек не е поразен доколку во него сѐ уште има храброст, така е и со државата.

Државата е народот, а народот сме ние.

Ако имате сон, треба да го зачувате, а не да се откажувате, лесно е да се откажеме.

Ако сакате нешто, борете се за тоа.

Никогаш нема да застанеме заради тоа што се чувствуваме поразени денеска.

Патувањето до другата страна е достижно само откако ќе искусиме големи страдања.

На никаков погреб не одам, оти мртовец нема.

Грабната мајка од разбојници не треба да ја одмаздуваме, туку да ја ослободиме.

Впрочем, борбата за македонска држава никогаш не запрела.

Нема откажување.

Немојте да се обесхрабрувате.

ЗАПОМНЕТЕ ГО ТОА.

Да живее Република Македонија!!! ??

Смрт за фашизмот – Слобода за СЛОБОДАТА.”, порачува Ченто кој одби амнестија за настаните од 27 април за да докаже низ правна процедура дека патриотизмот и љубовта кон Македонија не е тероризам.

SHARE

3 Коментари

 1. Еве конечно, дури и Ј. Ченто сфати дека Македонија е жива и после гласањето за уставните измени и додавање на географската одредница „Северна“, иако тој и многу други мислеа дека Македонија ќе ја снема ако тоа се случи. Еве конечно, дури и Ј.Ченто сфати дека Македонија ќе ја огрее сонце. Така е Ј.Ченто! Се согласувам со тебе дека никогаш не треба да застанеме за Македонија! Дека секогаш треба да се бориме за Македонија! Да живее Македонија!

 2. За моја жал, а би сакал да верувам и на многу други родољуби, Македонија веќе не постои!
  Дали денес ќе сакате да ја прифатите реалноста или по некое време, нема да смени ништо македонска држава повеќе не постои.
  Постои само ОКУПИРАНА Македонија и Македонци!
  И се додека не почнеме да се однесуваме кон окупаторот и неговите слуги онака како што треба и заслужува Македонија нема да постои, и ќе бидеме окупирани.
  Знам кај многумина постои проблем на перцепција и дека повеќе се склони да веруваат на онаа што им се сервира го слушат отколку на онаа што го гледат и што им налага здавиот разум. Во време на моќна гебелсова пропаганда малкумина ќе станат свесни во какво време и во какви услови живеат, задача на тие е да им ги отворат очите и на тие што се во транс, болен процес, но се мора.
  До вчера барем формално постоеше една македонска држава со име Република Македонија, со силна надворешна тортура и огромна маса на автошовинисти и петтоколонаши се успеа и тој дел да го избришат.
  Многумина се прашуваат, дали можевме да го спречиме тој процес, да сториме повеќе?
  Во некои поинакви услови можеби и можеше ама во во услови во кои целата интелигенција и суперстуктура е во владение на окупаторот, нашата генерација направи се што умееше и можеше -толку е нашиот капацитет.
  Малку боли сознанието дека силите кои се промовираа како патриотски (како ВМРО ДПМНЕ) всушност беа во истото квислиншко јато и имаа своја улога во оваа злосторство, Тие ја имаа улогата да го дефокусираат социјалниот и патриотскиот набој на спореден колосек со еден збор тие имаа задача да го амортизираат гневот кај Македонците и да не дозволат соодветна реакција. Со оваа се покажа и докажа дека понатамошно постоење од таа партија е непотребно и штетно. Се покажа дека со уништувањето на ВМРО како национално и револуционерно движење по Илинденското востание е направено многу добро и дека тоа движење е ставено не во улога на Македонско движење туку во својство на алатка на големите сили пред се на Германија (фактот што Тодор Александров бил школуван германски агент говори се за целите и марионетската улога на тоа движење), па и во WW2 се виде дека тоа движење (цели раководни структури како и денес се агенти на големите сили) е само алатка на нацифашистите… денес повторно се обидуваат со социјален инжињеринг да се наметнат, баш ме интересира со каков образ ќе излезат пред Македонците по последниот предавнички чин! Но да ги оставиме сите тие докажани петтоколонаши самите со себе, да видиме каде сме ние Македонците и што не очекува.
  По малку сум … и улогата на Рускиот свет (пред се Русија), тие како и секогаш прават стратешки грешки, па потоа плаќаат голема и скапа цена, така беше а како што се одвиваат работите по се изгледа повторно ќе платат висока цена, затоа што дозволија, веројатно заради менталната им матрица, целиот останат Словенски свет да биде окупиран и да биде претворен во пешадија против нив… Тоа што платените демократи и атлантисти овде сеат магла и ги убедуваат Македонците дека им е поубаво да бидат окупирани затоа што се … не менува ништо кај целите на нивните господари, во наредните месеци Србија ќе биде на тапет и под страшен притисок, а откако ќе заврши може да почне проектот “одиме на Москва“…
  Каде сме ние во сето тоа?
  Па по се изгледа, ќе мора во илегала, само така ќе може да опстанеме, затоа што се покажа дека окупаторот и неговите слуги многу добро го знаат менталитетот и точно знаат кога да засилат со автошовинизам и како тој ќе ја заврш цела работа. Тоа е мачна и долготрајна работа во светот на матрикс каде се креира перцепција на брза трака ќе треба и знаење и мудрост и храброст, имаме се, време е да почнеме!

Comments are closed.