Како ќе гласи референдумското прашање?

Законските обврски организирање на референдум да мора да биде поврзано со стапување во сојуз со странски ентитети и потребата граѓаните да дадат дозвола за промена на уставот ја обликува формата на референдумското прашање.

Повеќе владини институции и експерти досега дале предлог за прашањето за кое најверојатно на почетокот на октомври ќе треба да одговорат позитивно или негативно.

Главниот фаворит за прашањето засега е оваа форма: Дали сте за нашата земја да се зачлени во ЕУ и НАТО под името Република Северна Македонија со што тоа име би било за севкупна употреба?

За референдумот да биде успешен треба да излезат минимум 900.000 граѓани и повеќе од 450.000 да заокружат ЗА.

Освен со За и НЕ граѓаните имаат право да го поништат ливчето или пак да не излезат на референдумот.

SHARE

Comments are closed.