Каменос не ја урива владата, не бара 181 пратеник за Македонија

Помалиот коалиционен партнер во грчката влада АНЕЛ на Панос Каменос се откажа од три петинско мнозинство во грчкиот парламент за договорот со Македонија

Каменос кој најави дека може да ја урне владата ако Ципрас инсистира на зборот Македонија во решение за името сега ги напаѓа опозицијата и Мицотакис и вели дека нема да ја урне владата затоа што така ќе работи за Сорос и меѓународните кредитори зад кои стои наводно милијардерот.

“Ако ја урнеме владата тогаш Грција нема да излезе од мерките за штедење што е најавено за 21 август”, вели лидерот на АНЕЛ.

Во говор во парламентот Каменос ја обвини Нова Демократија за исти ставови со радикалната десница и праша како ќе гласаат нејзините пратеници ако договорот од Преспа треба да биде усвоен со 181 пратеник.

“If the Prespes name deal is submitted for a vote with [a call for] 180 votes, what will New Democracy do?” he asked.

“And why should we have brought down the government? To do a favor to Soros and the domestic troika,” he said, referring to the billionaire investor George Soros and to forces perceived as being aligned with Greece’s international creditors.

SHARE