Севернoкорејскиот лидер Ким Јонг-ун „пушти во употреба“ нов град, монументално градилиште  во близина на границата со Кина.

Новиот град Самџион, се наоѓа недалеку од планината Паекту, која според легендата, се смета за лулка на корејската нација и, наводно, родното место на Ким Јонг Ил, таткото на Ким Јонг Ун.

Градот, кој се уште не е довршен, има 10.000 станбени единици и фабрика за обработка на боровинки и компири, најважните ресурси во тој дел на Северна Кореја.

SHARE