Амбасадата на Кина во Израел се извини за неумесната споредба на затворањето на границите за кинеските граѓани со отфрлањето на еврејските бегалци за време на холокаустот.
За споредба, тој се извини пред Полицискиот службеник на кинеската амбасада во Израел, Даи umуминг.

Даи Јуминг, вршител на должност во амбасадата, на прес-конференција во Тел Авив изјави дека „погрешните ограничувања, па дури и забрана за влез на кинеските граѓани“ го потсетиле на „старите денови, на старите приказни што се случувале во Втората светска војна, на холокаустот, на најтемните денови во човечката историја”

„Милиони Евреи беа убиени, а многумина беа одбиени кога се обидоа да побараат помош од други земји. Само многу, многу малку земји ги отворија своите врати за нив а меѓу нив и Кина“, рече тој.

Веднаш потоа, синоќа, кинеската амбасада во Израел издаде официјална изјава дека „воопшто немала намера да ги споредат темните денови на холокаустот со моменталната состојба и напорите што ги прави Владата на Израел за да ги заштити своите граѓани“.

„Би сакале да се извиниме ако некој погрешно ја разбрал пораката“, велат од Амбасадата.

Израел во четвртокот ги прекина директните летови кон Кина и Министерството за здравство ги овласти граничните агенти да го негираат влезот на не-израелски граѓани кои ја посетиле Кина во последните две недели.

SHARE