Ќе остане ли Катар без СП во фудбал во 2022 година

По апсењето на оранешниот прв човек на ЕУАФа, Мишел Платини „виси“ одлуката според која „Мундијалот во 2022“ му беше доделен на Катар.

Од моментот на доделувањето на СП на Катара, се ширеа гласини за „местенки“  при доделувањето на организацијата.

Од 24 членови на Извршниот Одбор на ФИФА кои ја донесоа одлуката Катар да биде домаќин на СП 2022, дури 16 од нив се суспендирани, тргнати од функцијата или се уште се под истрага.

Меќу нив, и легендата на францускиот фудбал, Мичел Платини кој од 2007 до 2015 година беше претседател на Европската фудбалска асоцијација УЕФА , а денеска беше уапсен под обвинение за Корупција.

SHARE