Колку Македонци се на интернет и што бараат на Google?

Според истражувањето за состојбата на глобалниот дигитален пазар во третиот кваратал на 2018 година, спроведено од страна на организациите Kepios, Hootsuite и We Are Social, Република Македонија има околу 1,58 милиони интернет корисници, односно 76% од населнието користи интернет. Оваа бројка пораснала за 8%, односно 118 илјади корисници, во изминатата една и пол година (од јануари 2017).

Вкупно 1,40 милиони жители, или изразено во проценти – 67% од популацијата, се активни во користењето на интернетот преку некој мобилен уред.

Меѓутоа, најголем дел од вкупно остварениот интернет сообраќај во државата – 65%, бил реализиран преку лаптоп или десктоп компјутери. Преку мобилни телефони биле остварени 33% од вкупниот интернет сообраќај, додека пак преостанатите 2% отпаѓаат на таблети и други уреди.

Според податоци од Google, најпребаруваните 20 клучни зборови во Република Македонија на овој интернет пребарувач во 2017 година ги открива порталот marketing365.mk

Што најмногу пребаруваат Македонците на Google?

SHARE

Оставете коментар