Косово и енергетски се одвои од Србија

Договор за воспоставување заеднички енергетски систем потпишаа електродистрибутерите од Косово и Албанија, КОСТТ и ОСТ со кој Косово веќе нема да биде дел од мрежата за електрична енергија на Србија, јавуваат косовските медиуми.

Договорот е потпишан со знаење на Европската мрежа на оператори на електропреносниот систем (ЕНТСО) и се очекува да стапи на сила во април 2020 година.

SHARE