Ковачев: Самоил е бугарски цар, Прличев е Бугарин

Еврпратеникот Адреј Ковачев се приклучи кон провокативнитѕе коментари код страна на одредени бугарски политичари кои го оспоруваат постоењето на македонската нација пред Втората светска војна.

„Македонија треба да биде во НАТО!
Треба да се почитува и договорот со Бугарија!

Историските извори од минатите епохи уникатно докажуваат дека од стотици години до 1944 година во географската област Македонија бугарскиот етнички елемент бил доминантен и луѓето се самоопределуваат како бугари!

Цар Самоил е бугарскиот крал на бугарското царство!

Григор Парличев е Бугарин!

Нема простор за маневрирање, компромис или какво било друго свртување! Сегашното самоопределување како етнички Македонци на дел од граѓаните на Република Македонија е исто така факт кој треба да биде почитува, но не може да се дозволи подбивање со нашите предц“, напиша европратеникот на Фејсбук.

SHARE

Оставете коментар