Македонската влада го усвои конечниот текст на амандманите за кои се расправаше парламентот на соседната земја во контекст на измената на Уставот согласно Преспанскиот договор.

Една од главните промени беше во финалниот текст на амандманот што се однесуваше на Македонците што живеат во соседните земји – како можнoст која содржи елементи на неодговорност.

Наведената фраза е укината и наместо тоа, сега стои терминот „дијаспора“, како што предвидува грчкиот Устав, пренесуваат грчки медиум.

Грчките дипломатски извори за ова велат дека е позитивен развој.

SHARE