Македонија 31. во Европа за водење бизнис, според Европска комора

Наспроти 10. место во светот според „Дуинг бизнис“ на Светска банка, Европска комора (EuCham) ја рангира Македонија дури на 31. место, и тоа на стариот континент, на листата на „Најдобри европски земји за стопанисување 2019“.

Во конкуренција на 46 земји опфатени со рангирањето на асоцијацијата со седиште во Будимпешта, Македонија годинава е две места повисоко од лани.

Од земјите во регионот подобро пласирани се Словенија на 22. место (едно место подолу од лани) и Хрватска, која остана 29., а зад Македонија се Црна Гора на 33. (-3), Турција на 34. (+4), Грција на 36. (-2), Србија на 37. (-1) и Босна и Херцеговина на 45. (-1).

Водечки се скандинавските земји Данска (1), Норвешка (2), Шведска (3) и Финска (4), а петта е Велика Британија. На дното е Украина.

Своето рангирање Европска комора го темели на извештајот на „Дуинг бизнис“ и на Индекс на перцепција на корупцијата на „Транспаренси интернешнел“.

SHARE