Македонија на дното во Европа по вакцинирани против грип над 65 години

Според податоците од 2016 година обајвени денеска од Евростат, Македонија се наоѓа на европското дно со само шест проценти лица вакцинирани против вирусот на грип на возраст над 65 години.

Помал процент вакцинирани на таа возраст за оваа болест има само во две членки на Европска унија – во Естонија три отсто и во Летонија четири отсто.

Во ЕУ лидер е Велика Британија со 71 проценти, пред Шпанија со 56 отсто, Ирска со 55 отсто итн., а на ниво на Унијата просекот е 43 отсто, што е пад во однос на 50 отсто во 2011 година.

Од земјите во регионот, блиску до Македонија во овој поглед се Турција со 7 отсто, Романија со 8 отсто, Словенија со 10 отсто, Србија со 11 отсто итн.

 

SHARE

1 Коментар

  1. Samibendisani sterrotipni prostacista koi mislat deka se educirani i moderni napredni vo kvazi-napredniot zivot se sibaat so razno-razni vakcini a i mnogo SMESNO no i TRAGICNO toa da se pravi so vakcini protiv gripot ! !
    NISKOINTELIGENTNI I NEEDUCIRANI ABDALI I KVAZI-MODERNI TUPACI ! ! A gi ima sekade a i kaj nas…..KRKNETE BE TOKMACI BEL LUK SO LJUTI PIPERKI I NAPIJTE SE JABOLKOV OCET SO SODABIKARBONA I NISO BUTUR NEMA DA VI BIDE ! !
    Ustvari dobro prajte ….. pobrzo ke pcoisate i ke ve nema na planetava ! ! ! Ja ne znam na nekoj glupak da dosol pameto !….glupaviot ne znae deka e glupav ! Blago njemu !

Comments are closed.