Македонија нема да гради бегалски кампови!

Министерот за надворешни работи на Македонија Никола Димитров минатата недела изјави дека неговата земја нема намера да се меша во проблемите на европските бегалци.

Според него, ЕУ нема право да ги кани земјите кои не се членки на ЕУ да основаат бегалски центри за сместување мигранти кои пристигнуваат во Европа.

„Македонија – остров во средината на ЕУ и од неа не треба да се бара да го споделува овој товар ако тие (земјите) не се дел од неа (Унијата)“ изјавил Димитров за Дојче веле, како што пренесува The Silver Telegram.

Изјавата беше дадена во пресрет на состанокот на министрите за внатрешни работи на земјите на ЕУ на 12-ти јули.

SHARE