Македонија сериозно пропаѓа со месеци, вели бивш функционер на ЦИА!

Стив Маер, поранешен заменик на шефот за Балкан на американската Централна разузнавачка агенција (ЦИА) ги коментира сè почестите и погласни шпекулации за промена на границите во регионот, изнесувајќи непријатна констатација за Македонија.

Според негово мислење, новите граници најверојатно би се повлекле меѓу Србија и Косово, што би водело кон негово евентуално признавање, потоа во Македонија, а по принципот на домино-ефект на крајот и во Босна и Херцеговина.

„БиХ денеска е подалеку од тоа да биде единствена (унитарна – н.з.) држава отколку во кој било момент во минатото. Прашањето на Косово станува сè посериозно, а Македонија сериозно пропаѓа веќе со месеци. Во исто време ЕУ нема одговори на прашањата што го мачат Балканот“, го цитира Маер босанскиот портал „Вечерњи.ба“.

 

SHARE