Македониумот е четврта најчудна градба на светот

Споменикот “Македониум” во Крушево е рангиран на четврто место на листата на најчудни градби на светот според австралискиот специјализиран сајт за архитектура и дизајн.

Дизајниран е од Јордан и Искра Грабулоски а изграден е во 1974 година.

Посветен е на борците и револуционерите од Илинден и НОБ.

Во споменикот е гробот на Никола Карев и биста на Тоше Проевски, пишува магазинот.

На прво место е споменикот на Жирафата во Париз, на второ Рамката во Дубаи а на трето Атомиумот во Брисел.

SHARE