Македонија има многу млади умови кои животот го посветуваат на науката, но за жал таму некаде „расфрлани“ по светот, пишува порталот Факултети.мк.

„Една од нив е и Ивона Василеска, родена во Прилеп, растена во Струга, а образована во Русија. Факултет и магистерски студии од областа на атомска и нуклеарна физика завршила во Москва, како првенец на генерација, а сега е на докторски студии во Словенија. Таа е и соработник на ИТЕР, светска организација од Франција посветена на искористување на плазмата како нов вид енергија.
(…)
Ивона всушност секогаш имала замисла дека во Русија физиката се изучува на посебен начин. Аплицирала на конкурсот на Министерството за образование и наука во соработка со руското министерство за бесплатно студирање во Русија. Добила стипендија и така почнала нејзината авантура…

Целиот напис за Ивона Василевска на следниот ЛИНК

SHARE

Оставете коментар