Македонка во светот на атомите во ЦЕРН

Секоја година Европската организација за нуклеарно истражување (ЦЕРН) во Швајцарија организира летна студиска програма за студенти од цел свет од областа на математика, физика и инженерство. По конкурсот објавен од ЦЕРН за 2019, меѓу кандидатите-студенти кои беа одбрани да се приклучат во работата на истакнати научници од ЦЕРН и од професори од познати универзитетски центри од Европа, Русија и САД, беше и Марија Шаревска, студентка на Машинскиот факултет во Скопје.

Има просек 10, сега е 4-0та година, никогаш не пореполагала испит а минатото лето работеше на истражувачки проект во лабораториите на светската организација.

Маја Шаревска е една од големите надежи на науката во Македонија. Завршила во средното училиште „Никола Карев“ во родното Скопје, а продолжила да студира на Машинскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ на насоката термичко инженерство. Вели дека предметите ги учи со љубов и посветеност, а оценките се резултат на тоа.

„Сакам да продолжам да учам и да работам на истражувањата во областа на енергетиката, особено во областа на енергетската ефикасност, новите и обновливи извори на енергија, новите енергетски системи, постројки и машини со висока енергетска ефикасност, како и на суперсонични летала и CFD симулации на квантни компјутери“, вели Шаровска.

Повеќе на Факултети.мк.

SHARE