Македонската влада ги остава на цедило Македонците во Грција (ВИДЕО)

Текстот на Би-Би-Си за постоењето на македонско малцинство во Грција е грчка „внатрешна работа и предмет на грчка дебата”, вели Никола Димитров за грчката телевизија СКАИ.

-Живеев и го дишев Преспанскиот договор со месеци … понекогаш го гледам и во моите соништа. Така го гледам ченот 4 (3) од договорот, велејќи дека се согласуваме да не се мешаме во внатрешните работи на соседот. Текстот на БиБиСи и прашањата што ги покрена се нешто што се за грчкиот внатрешен политички дијалог, можеби тоа е прашање на меѓународните обврски,  тоа треба да биде тема на грчка дебата, рече шефот на македонската дипломатија.

На прашањето дали „Северна Македонија чувствува дека постои северно македонско малцинство” во Грција и дека е обврзана да го заштити, Димитров инсистираше на тоа дека “двете страни, Атина и Скопје, се согласиле дека нема да има интервенции за овие прашања“.

SHARE

6 Коментари

  1. Дај бе престанете со овие идиотски наслови. „Македонската влада ги остави на цедило Македонците во Грција“. Прво треба да знаете дека во Грција има Македонци, припадници на Јужнословенските народи, и Македонци потомци на античките Македонци. Претпоставувам дека мислите на Македонците – припадниците на Јужнословенскиот народ Македонци, кои се дел од нашиот народ, затоа што ние немаме ништо заедничко со античките Македонци. И како може нашата Влада да ги заштити нашите Македонци кои живеат во Грција, кои се Грчки државјани, кога не може ни нас жителите на Македонија да не заштити од остатоците на владеењето што ВМРО-ДПМНЕ го направи претходните години и она што сега го прави ВМРО-то на Мицкоски. Правата на Македонците во Грција, ако Грција не ги брани доволно, ги брани ЕУ и меѓународната заедница, што значи правата на Македонците во Грција се повеќе заштитетни од правата на Македонците во Македонија, затоа што ние самите треба да ги бранеме нашите права во состојба кога се целосно уништени институциите од претходниот режим и од остатоците во нив од времето на ВМРО-ДПМНЕ.

    • Да вие северџаните немате врска ниту со “јужнословенски македонци” ниту со античките македонци ниту со било какви македонци. Вие сте изроди.

      • Ha ha pa ako grcite moze da bidat makedonci a ne turci ili siptari , togas i eden severzgan moze da vide Juznoslove.Juzno od anticka Makedonija imalo pleminja pseudo imenuvani kako Heleni. Kreiranjeto na grcija go svedoci toa posebno vo asimiliranjeto na pleminjata vo grkomani koi niti se razbirale pomegju sebe niti bile dobronamerni megju sebe, istoto denes ni go pravat i na nas samo vo polza na siptarite.

  2. 40 пратеника излегле (напуштиле) од Црногорскиот парламент во знак на протест и презир кон наметнато ненародно октроирано квази-име тн. Северна Македонија од “марионетската власт” во Македонија: https://expres.mk/opozicijata-vo-crna-gora-protiv-vlezot-na-makedonija-vo-nato-i-nejzinata-marionetska-vlast/

  3. Jedan moljim te .polako sos dupo mnogo udarash nazad pa jaja me bolje. Mnogo dobro dupe severdzansko imash jedan

  4. АКО СЕГА ВЕЌЕ ТАКВИОТ СЕВЕРЏАН СЕ ОТКАЖУВА ОД НЕГОВИОТ ТАТКО И МАЈКА СО МАКЕДОНСКО ПОТЕКЛО ОД МАКЕДОНСКИОТ ДЕЛ НА СЕГАШНА ГРЦИЈА, ТОГАШ ТРЕБА ДА КАЖЕ ОД КАДЕ МУ Е НЕГОВОТО ПОТЕКЛО. ДА ЛИ ТОА ЗНАЧИ ДЕКА НЕМААТ НЕГОВИТЕ РОДИТЕЛИ И ТОЈ САМИОТ БИЛО КАКВО ПОТЕКЛО.???? ЕВЕ ДА СЕ ЗНАЕ ДЕКА СЕВЕРЏАНИТЕ СО ДИМИТРОВ И ЗАЕВ НЕМААТ ПОТЕКЛО ПО РОДИТЕЛИТЕ ТУКУ САМО ПО ПАРИТЕ. ЗНАМ ДЕКА СЕ СРАМАТ И РОДИТЕЛИТЕ, АМА ИМ НЕМА СПАС ШТО ТАКВИ СИНОВИ ИЗРОДИЛЕ ДА СИ ГИ ПРЕДАДАТ НИВНИТЕ РОДИТЕЛИ И ЌЕ ГИ ПРАШАМ ВО КОЈА ЗЕМЈА, ВО КОЈА ЦРКВА И КАКОВ ЈАЗИК ПОП-СВЕШТЕНИК МОЛИТВА ЌЕ ИМ ОТПЕЕ???

Comments are closed.