За прв пат по 80 години, историчарите од Северна Македонија признаваат дека имало Средновековна бугарска држава, рече министерката за внатрешни работи на Бугарија во гостување на Радио Дарик.

Коментирајќи ја дводневната, 4-та средба на тимоите на Заедничката македонско-бугарска историска комисија, шефицата на бугарската дипломатије рече:

„Мислам дека имаше суштествен напредок. За прв пат по 80 години историчарите од Северна Македонија признаа дека има Средновековна бугарска држава.

Парадоксот е дека, се чини, политичарите овој пат гпат беа побрзи од историчарите, бидејќи веќе два пати го чествуваме заедно Илинденско-преображенското востание, а Комисијата с’е уште не стигнала до решение.

Вистината е , дека најважно е што ќе пишува во учебниците и на што ќе ги учиме нашите деца, тоа е основната цел на комисијата“, рече таа.

SHARE

3 Коментари

  1. И историчарите наши, исти ко сегашната инсталирана власт-П Р Е Д А В Н И Ц И

  2. Фантасмагориите на историчарите са по-малки от репресиите на политическите югокомуняри титовисти сталинисти. С декрети създадоха омраза и извратиха народа срещу братята си оттатък Деве баир

Comments are closed.