Македонско/ска останува да живее само во Грција

Со преспанскиот договор нашата земја се согласува да не го користи атрибутот македонска за своите институции без додавката Северна но Грција нема таква обврска.

“Кај нас нема да има МАНУ, нема да има МРТ, нема да има МИА, нема да има МОБ, нема да има ништо, а во Грција све останува. Во Грција има Министерство за Македонија и Тракија, аеродром Македонија во Солун, универзитет Македонија.Се што е македонско останува кај нив, вели амбасадорот Ристо Никовски.

Согласно договорот сите државни институции ќе го загубат атрибутот македонски и ќе станат институции на Северна Македонија.

Во исто време ќе останат институции на малцинствата како Албански Театар, Турска драма иткн.

SHARE

Comments are closed.