Францускиот претседател Емануел Макрон смета дека Европа нема да може да се брани „без вистинска европска армија“.

„Треба да имаме Европа која ќе може да се брани, а не само да се потпира на САД“, изјави франсускиот претседател во интервју за „Европа 1 радио“.

Според него, „силна и суверена Европа е потребна за да ги брани европските интереси од Кина, Русија, па дури и од САД“, објави „Блумберг“.

„Кога го гледам претседателот Трамп како најавува дека ќе го напуштидоговор за разоружување кпотпишан по ракетен криза од 1980… кој ќе биде главната жртва – Европа и нејзината безбедност“, рече тој.

Тој го најави и обединување на проевропските движења на изборите за Европскиот парламент следната година, предупредувајќи за зголемување на национализмот во Европа.

 

SHARE

2 Коментари

  1. АКО РУСИЈА САКА ДА ПОМОГНЕ НА МАКЕДОНИЈА, НЕ ТРЕБА САМО ДЕБАТИРА ЗА НЕЛЕГАЛНОТО ОТПОЧНУВАЊЕ ПРОМЕНА НА УСТАВОТ, АМИ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЈА ДА ПРЕДЛОЖИ РЕЗОЛУЦИЈА ПРЕКУ СОВЕТОТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ ДО ГЕНЕРАЛНОТО СОБРАНИЕ НА ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ ЗА ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА ЧЛЕНСТВОТО ПОД ДРЖАВНОТО ИМЕ МАКЕДОНИЈА!

  2. Руската Федерација да предложи Резолуција преку Советот за безбедност до Генералното Собрание за продолжување на членството под државното име Македонија, имајќи предвид дека Спогодбата меѓу Македонија и Грција од 17 јуни 2018 година е во спротивност со Уставот и законите на државата Македонија, како и со Повелбата на Обединетите нации.
    Доколку САД, Обединетото Кралство или Франција стават вето на руската Резолуција преку Советот за безбедност до Генералното Собрание за продолжување на членството во Обединетите Нации под државното име Македонија, Македонија очекува Руската Федерација сама или со Република Турција да ја предложи истата Резолуција до Генералното Собрание, а доколку ни таму не се постигне потребното просто мнозинство од присутните за време на гласањето, Македонија бара Москва да предложи Резолуција до Генералното Собрание за советодавно мислење од Меѓународниот суд на правдата за илегалноста на дополнителните услови за членство на Македонија во Обединетите Нации, во согласност со резолуциите на Генералното собрание 113/II од 1947 и 197/III од 1948 година, и особено Советодавното мислење на Меѓународниот суд на правдата од 28 мај 1948 година, во врска со неприфатливоста на предусловите за членство надвор од опсегот на исцрпните услови од членот 4 (1) на Повелбата на Обединетите Нации!

Comments are closed.