Францускиот претседател Емануел Макрон требаше вечерваво 20 часот да се обрати на францускиот народ од Елисејската паата во врска со мерките што планира да ги преземе како одговор на движењето „Жолти елеци“.

Мерките се очекува да се базираат на сознанијата од тримесечната „голема национална дебата“ што ја објави француската влада.

„Жолтите елеци“ протестира на улиците на фанцуските градови од 17 ноември, односно во последователните 22 саботи.

Од првичнит демонстрации ки беа револт на зголемениот данок на горивата, „Жолтите елеци“ прераснаа во општествено движење, барајќи поголема фискална правда и социјална еднаквост во земјата.

Во меѓувреме, светски агенции јавуваат дека од пожарот се урнал и дел од покривот на катедралата.

SHARE

Оставете коментар