Марков: Да не ги помакедончуваме посмртно нашите дедовци

„Јас не му го оспорувам правото на никого денес да се самоопределува како Македонец. Драмата е во тоа што дедото на тој Македонец по род бил Бугарин. Да не посегнуваме пи да не копаме по гробовите на тие наши дедовци и да ги помакедончуваме посмртно – не можеме да ја правиме историјата слугинка на политиката“.

Вака размислува бугарскиот академик Георги Марков кој во напис за „24 часа“ изразува чудење зошто македонско-бугарската комисија за промена на учебниците разменува учебници за да се исчистеле од јазикот на омразата.

„Требаше да постапиме како Грците – прво да ги исчистиме спорните прашања во историјата како тие (Грците), па потоа да потпишуваме договор “(за пријателство –н.з.) вели Марков и за пример го дава Александар за кои Грците рекоа дека е – Елин.

Марков вели дека прво е потребно да се прецизираат учебниците:

„На прво место дека историјата на двете земји до крајот на Втората светска земја бугарска т.е. заедничка. Во географската област не живеат Македонци по националност. Но по Втората светска војна маршал Тито – таткото на македонската нација и кој направи и уште една – муслиманската во Босна каде се колеа 5 години – велеше: „Не сте ни Срби, но не сте ни Бугари. Вие сте Македонци!

(…) Тие(Македонците), во текот на 1991 година требаше да размислат дека не се македонска нација, создадена по коминтерновски рецепт од 1934 година“, вели Марков.

SHARE

3 Коментари

  1. Zosto denes na Argentincite nikoj ne im vika deka se Italijanci ili Španci, koga site znaeme deka graganite na Argentina poteknuvaat pretezno od ovie zemji. Ednistavno se raboti za pocit i kultura da go prifatiš koj kako saka da se vika. Mnogu bitno dali moite predci vo 15 vek bile osmanlii ili sloveni. Jas sum sega Makedonka i Makedonskata nacija postoi i baram pocit kot toa

Comments are closed.