Мешовитата комисијата не дава “Македонско”, на удар Централниот регистер

Комисијата за трговски марки што ќе ја формираат Грција и Македонија ќе го чешла Централниот регистер на Македонија со цел да ги најде сите компании што во своето има ги користат зборовите, македонски, македонска, македонско

“Треба да биде апсолутно јасно дека терминот “Македонија” како ознака за потекло и географска ознака припаѓа исклучиво на Грција, додека нашите соседи можат да го користат новото име “Северна Македонија”.

Ова го тврди претседателот на Централната унија на комори и атинската стопанска и индустриска комора Константинос Михалос во интервју за ЕРТ1.

Министерот Коѕијас пак предходно потенцираше дека заедничката комисија ќе ги провери имињата на 3500 Македонски компании кои треба да го отстранат иредентизмот од нивните називи. Тоа е договорено во член 7 и член 8 од договорот.

SHARE

Comments are closed.