Минков од БНР: Во Скопје се случува бура од антибугаризам

Во Македонија има бура од антибугаризам, вели Мартин Минков, новинар и долгогодишен дописник на Бугарското национално радио од Скопје, по изнесениот став на Бугарија дека не може да го поддржи преговарачкиот процес Македонија со Европската унија.

Тој рече дека проблемот меѓу Бугарија и ПЦМ треба да започне да се расплетува, но не со ултиматуми.

„Зборот вето е многу силен, јас намерно не сакам да го користам, но последиците од конечното вето, ако проблемот не се реши во догледно време, ќе се продлабочат“, додаде новинарот.

Минков го опишува премиерот Зоран Заев, како политичар со трезен став кон Бугарија како близок сосед и пријател кој има прагматичниот пристап.

“За жал, тој ќе прифати и негативни страни, бидејќи крајно антибугарското ДПМНЕ (ВМРО-ДПМНЕ) го гради својот национализам на антибугарска основа. Можеме да замислиме каква атмосфера се создава Македонија”, вели Мартин Минков за бугарските медиуми.

Според него, комбинацијата на заштита на бугарскиот интерес и права во однос на историјата треба да се направи и со прагматизам и со поглед кон иднината.

Според Мартин Минков, и Бугарија и РМ имаат интерес за пристап на Македонија во ЕУ и важно е да ги исполни критериумите врз основа на кои треба да започнат преговори.

„Вистина е дека нашите позиции нагло се зацврстија во последните месеци. Сите проблеми што навистина и во последно време постојат во нашите односи од признавањето на Македонија досега, ненадејно се истурија на масата.

Прво – историјата, второ – јазичниот проблем, трето – можните побарувања на малцинствата од нивна страна кон Бугарија, четврто – она ​​што го правиме со прагматичниот пристап, со отворањето еден кон друг, односно со спроведувањето на Договорот што го потпишавме, каде е неговата содржина. Ние го ставаме тоа одеднаш “, објаснува Мартин Минков.

Новинарот е категоричен дека Бугарија не успеа да изгради стратегија на однесување кон оваа чувствителна тема – т.н. Македонско прашање.

“Немавме стратегија, работите се развија на импулси. Бугарија немаше стратегија на однесување. Ако успеавме да постигнеме внатрешен политички консензус – прво ние сме Бугари. Сите посети на високо ниво во овој период поминаа многу добро, но тогаш оваа подготвеност остана само со: „Во 21 век, каде се железниците, каде е овој пат? … На крајот, остануваме затворени еден за друг“, рече новинарот.

Мартин Минков ја опиша комуникацијата меѓу двете земји како крајно лоша.

„Лошата работа е што незнаењето е во духовната област, ние се знаеме на секојдневно ниво“, објасни тој.

Според него, оставањето на Македонија во чекалната за разговори за пристапување во ЕУ ќе за зголеми нестабилност во земјата, а одреден надворешен притисок врз неа може да влоши многу односи на Балканот.

SHARE