ММДЧП бара Кина и Русија да стават вето на промена на името во ОН

По средби со руски и кинески претставници, Македонското Меѓународно Движење за Човекови Права испратило писма до рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров и до кинескиот министер за надворешни работи Ванг Ји, во кои се повикуваат двете земји, како членки на Советот за Безбедност на Обединетите Нации да:

1. Поднесат барање до Обединетите Нации со кое ќе се побара ОН да ја почитува својата Повелба и владеењето на правото, и веднаш да и дозволи на Република Македонија да биде примена под своето вистинско име, и со тоа трајно да се стави крај на сите обиди за негово менување, и

2. Недвосмислено да повикаат да се стави крај на принудното и илегално спроведување на Преспанскиот договор и да стават вето на било каква промена на македонското име и идентитет.

ММДЧП бара поддршка за да се одбрани правото на самоопределување, и појаснува дека западните империјалистички цели за проширување на НАТО со нови членки – при што на Грција и се помага во нејзинАта цел да се избрише македонската нација – мора да бидат итно спречени.

“Во дискусиите на ММДЧП со претседателот Ѓорге Иванов и со неговите советници за надворешна политика, ММДЧП, заедно со нашите партнери во борбата за одбрана на Македонија, ги подвлекуваме барањата претседателот да преземе итни мерки со кои ќе се помогнат погоре наведените акции и да поднесе негово барање до ОН, како претседател на Република Македонија”, се вели во соопштението на ММДЧП во кое ги повикува сите земји – членки на ОН да ја почитуваат Повелбата на ОН и притоа да ги почитуваат и бранат правата на #Македонија и на македонскиот народ.

— Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) активно работи на полето на човекови и национални права на Македонците и другите обесправени народи од своето основање во 1986 година. За повеќе информации: 1-416-850-7125, info@mhrmi.org, www.mhrmi.org, twitter.com/mhrmi, facebook.com/mhrmi, instagram.com/MacedonianHumanRights, mhrmi.org/OurNameIsMacedonia #НашетоИмеЕМакедонија

SHARE

10 Коментари

 1. Разумна иницијатива.
  Дали ќе наиде на разбирање кај Иванов, ќе видиме наскоро!

  • НАПРЕД ММДЧП и проф. Игор Јанев! Само Вие можете да не спасите од одродени предавници!

 2. Се вели во текстот на ММДЧП „Република Македонија да биде примена под своето вистинско име”! РМ не може да биде „примена” бидејќи ВЕКЕ е ЧЛЕНКА на ООН. Можеме да бараме, под одредени околности, само „продолжување” на членството, но и за ова е неопходно големо научно и стручно знаење и познавање на правото на ООН. Покрај тоа, потребна е и политичка воља во ООН, но и добро ко-ординирана акција. За се ова веќе зборував. Правен лек постои, но се сомневам дека Иванов било што ќе направи, имајќи предвид претходните 10 години.

  • Точно, исправно би било, да се извести генсекот и … дека Македонија заради … своето понатамошно членство во ОН го продолжува со своето уставно име Македонија.
   (само летимично погледнав па не забележав, но има уште поголеми и суштествени грешки со далекусежни последици)
   Сега имаме проблем, квилсинзиве веќе направија уставни измени (нелегитимни и нелегални, и тука е улогата на Иванов а тој повторно прави грешка затоа што ВЕЛЕПРЕДВСТВО Е ЧИН КОЈ СЕ ПРАВИ И СО ЧИНЕЊЕ АМА И СО НЕЧИНЕЊЕ) и на тој начин насилно и против волјата на државотворниот македонски народ извршија промена на името Македонија…
   Ова е ГОЛЕМ проблем и негова разрешница е можна само со војна која потоа би била низ институционални и правни рамки верификувана, многу, па би рекол повеќе од 99% од јавноста не е свесна за оваа…, се разбира немам илузии дека некогаш ќе стане свесен за тоа што му е сторено. Можеби е добро ако човек не знае дека е корисен идиот и дека е манипулиран и тероризиран, ќе си живее мирен живот, кој му доликува на еден медиокритет и жртва која не е свесна дека е силувана.

   Правен лек постоеше, веќе не сум сигурен дека лекот е од правна природа, ВЕЛЕПРЕДАВСТВО, ОКУПАЦИЈА и Тиранија не се решаваат со правни лекови (да не бидам погрешно разбран секако дека на крајот тоа завршува со некакви правни договори и акти, ама ЛЕКОТ- методите за да се дојде до таму се од друга природа).

   • Да, се согласувам. Јас стратегијата му предложив на Иванов 2009/2010. Пред тоа двата модалитети објаснував речиси 27 години на сите претседатели на РМ.
    Би сакал да додам, дека мојот план, те. двата модалитети, беше прифатен од Б.Трајковски 2002, кој формираше специјален тим за Името во ООН 2003. предводен од Љ. Фрчкоски кој се согласуваше со моите идеи, но по доаѓањето на новиот претседател Б. Црвенковски 2004, поради караници меѓу Фрчкоски и Црвенковски, тимот беше распуштен, независно од фактот што доби поддршката од МНР Илинка Митрева. Сега Фрчкоски проповеда нешто друго.

 3. Иначе, во горниот текст има цела низа непрецизности, но не сакам да ги критикувам. Сепак, СБ на ООН нема надлежност за „поништување договори”, да не зборуваме и за многу други работи. Иначе, ваквите иницијативи ги имаше двадесетина од над десетина организации во Македонија и ширум светот.
  Но, ќе повторам за ваквите е неопходно големо научно и стручно знаење и познавање на правото на ООН и правото на меѓународните организации. Во моментот, потребните знања не ги поседува, ниту Русија, а дури и САД немаат силна научна поткрепа за ваквите акции во ООН, а ова го кажувам бидејќи сум студирал или предавал во САД или на друг начин се познавам со многу луѓе од Стејт Департментот на САД. Но, да резимирам, сегашниот состав на советниците на Иванов НЕМА НИКАКВО ПОЗНАВАЊЕ на соодветни правни алати неопходни за ваквите акции.

  • И да не заборавам, на сегашната структура на СДСМ, јас јасно им предочив, дека ако не сакаат да одат по мојот пат кои предложив, можат „ВЕДНАШ ДА СМЕНАТ ИМЕТО” , и тие тоа го и направија!

 4. To H.E. António Guterres
  Secretary General,
  United Nations,
  New York
  Re: Request for inclusion of a Resolution on the UNGA’s next session agenda

  Your Excellency,
  I have the honor to address you with the questions of legality of the conditions imposed on Republic of Macedonia for its admission to UN membership and the legal status of Macedonia in the United Nations. In this context, I take the liberty of reminding you that the admission of Republic of Macedonia to UN membership in April 1993 by the General Assembly (GA Res. 47/225 (1993)), pursuant the Security Council recommendation for such admission (SC Res. 817 (1993)), was associated with the provision that the applicant state be “provisionally referred to for all purposes within the United Nations as the Former Yugoslav Republic of Macedonia, pending settlement of the difference that has arisen over the name of the State”. The last part of this provision implies negotiation with Greece over the name of Macedonia, and is more explicitly spelled out in SC Res. 817 (1993). I would also like to remind you that the objections of Macedonian Government to the above mentioned denomination FYROM and to the non-standard admission procedure, contained in UN Doc. S/25541 (1993), were ignored. The aim of the present letter, Sir, is to submit our request to include in the agenda of the next session of the UN General Assembly a resolution requesting an advisory opinion from the International Court of Justice regarding the legal validity and legality of above mentioned resolutions in their parts related to the use of a provisional name for Macedonia within UN and to negotiate with Greece on that subject. The basis for this request is our strong view that the conditions for admission of Republic of Macedonia to UN membership, namely (i) acceptance to be provisionally referred to, within the UN, as Former Yugoslav Republic of Macedonia, and (ii) acceptance to negotiate with Greece over its name, are inconsistent with the provisions of the UN Charter. This inconsistency is manifested, in our opinion, on three levels: 1) procedural level (right of a state to unconditional admission to UN membership once it has been recognized, by the judgment of Security Council, that the state fulfills the criteria for admission set forth in Article 4(1) of the Charter); 2) substantive level (interference of the UN Organization in matters of a state –such as the choice of its constitutional name – which are essentially within the domestic jurisdiction of that state, contrary to Article 2(7) of the Charter); and 3) membership legal status (inequality with other UN member-states due to the additional obligation (ii) and derogated juridical personality in the field of representation due to the condition (i), contrary to the principle of “sovereign equality of the Members”, Article 2(1) of the Charter). That the conditions (i) and (ii) served indeed as conditions for admission of Macedonia to UN membership, and are additional with respect to those set forth in Article 4(1) of the Charter, is evident from: a) the neglect of the objection of Macedonian Government to the imposition of the condition (i) (contained in UN Doc. S/25541(1993); b) they are functionally disconnected with the judgment on admission as they transcend in time the act of admission (thus transforming themselves into membership obligations); c) they are introduced despite the explicit recognition in SC Res. 817 (1993) that “the applicant fulfils the criteria” of Article 4(1) of the Charter for admission; d) the fulfillment of the obligation (ii) does not depend solely on Macedonian Government, but essentially on the recognition of Macedonian legal identity by another state, which is contrary to the criteria on the legality of imposing conditions relating to the recognition of a state by another state, member of the UN, enshrined in the Advisory Opinion of May 28, 1948 of the International Court of Justice. The procedural inconsistency of the conditions (i) and (ii) with the Charter’s provisions follows, in our view, clearly and directly from the interpretation of Article 4(1) of the Charter by the International Court of Justice given in its Advisory Opinion of May 28, 1948 as a legal rule. We remind that this interpretation was adopted by the General Assembly the same year (see, GA Res.197/III (1948)). According to that interpretation, the conditions laid down in Article 4(1) of the Charter are explicit and exhaustive (i.e. they are necessary and sufficient); once they are recognized as being fulfilled, the applicant state acquires an unconditional right to admission to UN membership (and, conversely, the Organization has a duty to admit such applicant due to its “openness” for admission, enshrined in the same Article 4(1), and due to its universal character). In the words of Court’s Advisory Opinion, and the resolution GA Res.197/III (1948), “a Member of the United Nations, when pronouncing its vote in the General Assembly or Security Council, is not juridically entitled to make its consent on the admission of a state to UN membership dependent on conditions not expressly provided in Article 4(1)”. The inconsistency of conditions (i) and (ii) with Article 2(7) of the Charter follows, in our view, from the fact that the name of a state (as a legal identity of an international legal person) is an essential element of its juridical personality, the choice by a state of its own name is, therefore, an inherent right of that state and belongs stricto sensu in the domain of its domestic jurisdiction. According to the principle of separability of domestic and international jurisdictions, the choice of its own name by a state does not create international legal rights for that state, nor does it impose legal obligations on other states. Therefore, the name of a state per se has no relevance to the qualifications that may be legally considered in connection with the admission of that state to UN membership. Finally, the conditions (i) and (ii) obviously define an unequal UN membership status for Macedonia with respect to other member-states. This status severely violates the principle of “sovereign equality of members” (Article 2(1) of the Charter) and strongly derogates the juridical personality of Republic of Macedonia. It is inconsistent with the principles of juridical equality of states (see, GA Res. 2625 (XXV) of 24 Oct.1970) and non-discrimination in representation and membership (see, UN Doc. A / CONF. 67/16 (March 14, 1975)). I would like, Sir, to bring to your attention also the “Memorandum on the Legal Aspects of the Problem of Representation in the United Nations” (UN Doc. S/1466 of 1958), which also has relevance to the admission of Republic of Macedonia to the UN membership. In this document, prepared by the UN Secretariat for the Secretary General, it is clearly stated that the admission to UN membership, as a collective act of the General Assembly, is based on the right to membership of any state that meets the prescribed criteria for membership (Article 4(1) of the Charter) and has no relation to the recognition of that state by another state. The Greek opposition to the admission of Republic of Macedonia to UN membership under its constitutional name, and its reflection in the imposition of conditions (i) and (ii), was essentially linking impermissibly the two legal acts and their respective preconditions. In connection with the views expressed above regarding the legal basis of the imposed conditions (i) and (ii) for admission of Republic of Macedonia to UN membership and the related to them legal status of Republic of Macedonia as a UN member, we kindly request that the attached Resolution be placed as an item on the Agenda of the next Session of the General Assembly of the United Nations. I believe, Sir, that the clarification of the above legal matters by the International Court of Justice will help to better understand the legal quality and legal consequences of the resolutions GA Res. 47/225 (1993) and SC Res. 817 (1993) and indicate the directions of possible future actions.

  Accept, Sir, the assurances of my highest consideration.

  Sincerely yours,

  President of the Republic of Macedonia

  ANEX DRAFT RESOLUTION
  The General Assembly
  Considering Article 2 of the Charter of the United Nations,
  Considering Article 4 of the Charter of the United Nations, Considering Article 96 of the Charter of the United Nations,
  Considering the General Assembly Resolution 113/II of 1947,
  Considering the General Assembly Resolution 197/III of 1948,
  Considering the Advisory Opinion of the International Court of Justice of 28 May, 1948,
  For the purpose to determine whether additional conditions were imposed in the procedure of admitting “The Former Yugoslav Republic of Macedonia” to the membership of the United Nations, outside the scope of the exhaustive conditions of Article 4(1) of the Charter of the United Nations,
  Decides to submit the following legal question to the International Court of Justice:
  Are the specific conditions enshrined in resolutions GA Res. 47/225 (1993) of the General Assembly and SC Res. 817 (1993) of the Security Council in their parts relating to the denomination “Former Yugoslav Republic of Macedonia”, with the requirement for settlement of the “difference that has arisen over the name of the State”, outside the scope of the exhaustive conditions of Article 4(1) of the Charter of the United Nations and legally in accordance with the Charter of the United Nations?

  https://www.change.org/p/united-nations-solution-to-the-name-problem-of-the-republic-of-macedonia-in-the-un/u/23459467

 5. Секако со моето ангажирање, се што се однесува на правниот лек и воспотавувањето на Името во ООН ќе биде изводливо! Јас можам да ја извршам оваа мисија!

 6. Ako e Amerika stožerni stub na demokratiju i ljudski prava, zašto se njina zaštita traži od Rusiju i Kinu!? ?

Comments are closed.