Министерство за надворешни работи на официјалната веб-страница објави упатство за странски новинари во кое низ конкретни примери посочува како да се користи новото име и изведениците.

Така, меѓу другото стои:

Точни примери: Македонски јазик; Македонска култура; Македонска територија; Македонски народ; Македонска историја, македонски планини; Македонска литература; македонската кирилица; Македонска храна; Македонските цркви итн.

Неточни: “Северно Македонец”, “Северна Македонка”, “Н. Македонец “и” Северна Македонија”, не треба да се користат.

SHARE

2 Коментари

Comments are closed.