Руското Министерство за надворешни работи ја повика Мисијата на Обединетите нации во Косово да преземе мерки за демилитаризација на областа и распуштање на сите вооружени формации во Косово.

„Убедени сме дека меѓународното присуство во Косово, пред сè Привремената административна мисија на Обединетите нации во Косово (УНМИК) и Силите за Косово, се обврзани, во согласност со нивните мандати, да дејствуваат врз основа на одредбата 9б и член 15 од  Резолуција 1244 на ОН да преземат итни и целосни мерки за демилитаризација и распуштање на вооружени единици на косовските Албанци“, е вели во соопштението на руското министерство, пренесе агенцијата ТАСС.

“Изненадени сме од реториката на голем број политичари од САД и ЕУ и генерали на НАТО кои се обидуваат да се убедат себе и другите дека одлуката на Приштина (да се создаде” армија ), наводно, нема да промени ништо во суштината на косовските безбедносни сили, велат од министерството.

„Но, всушност, тоа подразбира двојно зголемување на овие сили, создавање резерви и, што е најважно, станува збор за промена на функциите на овие сили, кои до неодамна ги извршуваа функциите на цивилната одбрана. Државите и голем број земји на НАТО веќе помагаат да ги обучат косовските војници и да го зголемат снабдувањето со оружје за Косоварите“.

Западни престолнини и Брисел ја игнорираат конструктивната и одговорна политика на Белград, насочена кон потрагата по компромис и олеснување на тензиите, велат од руското Министерство за одбрана.

SHARE