Судот во Стразбур им нареди на руските власти да платат надомест во висина од 48,8 илјади евра на членовите на „Пуси рајот“.

Европскиот суд за човекови права (ЕCHR) го отфрли барањето на руското министерството за правда одново да го разгледа кривичното дело против членовите на Пуси Риот (Марија Алехина, Надежда Толоконникова и Екатерина Самуцевич), кои беа осудени за хулиганизам во Русија поради непримерната молитва во катедралата на Христос Спасителот во 2012 година.

Судот нареди Русија да плати 48.760 евра во рок од три месеци.

Членките на Пуси Риот, за настанот, беа осудени на две години општокорисна колонија во август 2012 година, а есента истата година, казната беше заменета со условна.

 

SHARE