Москва протестира по протерувањето на дипломати од Атина

Русија вчера објави дека го повикала грчкиот амбасадор во Москва да изрази протест против планот на Атина за протерување двајца руски дипломати.

Руското Министерство за надворешни работи во изјавата го повика амбасадорот Андреас Фриганас и изрази „силен протест во врска со протерувањето на двајца руски дипломати и забраната на уште две други лица од влезот во Грција“.

Грчката влада во средата соопшти дека презела одредени „неопходни мерки за заштита на својот национален интерес“ по „мешањето“ на руските власти во спорот за името со поранешната југословенска република Македонија.

SHARE