На просторите на поранешна Југославија најголем број на заразени со кортонавирус се регистрирани во Словенија – 528.

Во Хрватска има 418 случаи, а тамошните власти воведоа посебни мерки насочени кон построга социјална дистанца и воведе забрана за напуштање на местото на живеење.

Во Србија се потврдени вкупно 303 случаи на лица позитивни за вирусот корона, а владата презеде нови мерки за спречување на ширењето на заразата, воведе полициски час и ограничено движење на лица над 65 години.

Во Босна и Херцеговина досега се потврдени 168 случаи на инфекција. Три лица загинаа. Таа земја прогласи состојба на природна или друга катастрофа во земјата, предизвикана од коронарна пандемија на вирусот.

Во Македонија, вкупниот број на вируси заразени со вирусот сега е 177, на Косово се заразени 63 лица, а во Црна Гора, 52 заразени со коронавирус, пишува „Ал џезира“.

SHARE