Не било лага, се формира инспекторат за Законот за јазиците

На седница на владата на 19 февруари била донесена одлука миниатерството за правда да формира нова институција – Инспекторат која ќе се грижи за надзор и казнување на субјектите кои нема да го почитуваат законот за јазиците.

Според законот за јазиците ако албанскиот јазик не се користи на цела територија на земјата предвидени се високи парични казни за неспроведување на законот но засега со оглед на непрецизностите во него граѓаните и фирмите се збунети како точно законот ќе се спроведува.

За соодветна употреба на македонскиот јазик владата никогаш не формирала вакво или слично тело.

SHARE

3 Коментари

  1. […] На седница на владата на 19 февруари била донесена одлука министерството за правда да формира нова институција – Инспекторат која ќе се грижи за надзор и казнување на субјектите кои нема да го почитуваат законот за јазиците, објави експрес.мк […]

  2. Како што позади Европска Мк се криеше Северна Мк. така и позади нелегалниот “Закон за ЈАЗИЦИ” се крие “Закон за АЛБАНСКИ јазик”!?
    Оваа албанизација на Македонија е фашизам од внатре преку Квислиншкото антимакедонско СДСш и скоро цел Собраниски состав, многу сличен на бугарската и балистичката окупација од втората св.војна!

Comments are closed.