Не дозволувајте совршенството да биде непријател на продуктивноста

Продуктивноста не се однесува на завршување повеќе задачи, туку на тоа што ќе сработите. Три аспекти на перфекционизмот може да ја попречуваат вашата способност за давање приоритет на најважните задачи.

1. Не можете да ги сметате одлуките за „неважни“.

Постои аргумент дека, за неважните одлуки, треба да одлучите брзо или да ја префрлите одговорноста за одлуката на друго лице.

Но, перфекционистите не можат да ги сметаат одлуките за неважни. Тие сакаат да имаат контрола врз сè. Зошто? Бидејќи несовршеностите им пречат повеќе отколку на другите луѓе. Ако нешто тргне наопаку, перфекционистите може да чувствуваат експлозивна фрустрација или непријатно чувство на иритација, што е тешко да се игнорира, и тие не сакаат да го преземат тој ризик.

Понекогаш перфекционистите се толку навикнати на микроуправувањето што не им паѓа на памет дека некоја одлука е неважна. Тие не го гледаат тоа. Тие вообичаено и автоматски сметаат дека за секоја задача треба да вложат максимален труд.

Решение: во современиот живот заморот од донесување одлуки може да биде преголем. Перфекционистот може да научи да сака да се откаже од контролата над некои избори, ако посвети внимание на тоа колку е добро чувството да се биде ослободен од товарот на донесувањето одлуки.

Обидете се да користите евристика за брзо одлучување, или задолжување, со очекувањето дека ќе донесете многу побрзи и навистина добри одлуки генерално, но не и совршени. На пример, еден вид на евристика што ја применувам е: ако помислам три пати да направам нешто, ќе го направам тоа без понатамошно размислување. За корисна матрица во врска со донесувањето одлуки, погледнете го овој твит.

2. Се чувствувате морално обврзани да постигнете повеќе од потребното.
Мислењето дека треба да ги надминете очекувањата во секоја ситуација може да се манифестира на многу начини.

Да речеме дека некој сака да ви плати 1.000 $ за услуга. Ако сте перфекционист, заработката на 1.000 $ како вредност може да не ви изгледа доволна. Може да си помислите дека треба да го понудите тоа за што вашите конкуренти би наплатиле 1.500 $ бидејќи сакате да бидете подобри. Си помислувате: „ако не постигнам повеќе од потребното, нема да ги задоволам очекувањата.“

Или ако мислите дека 24 часа е пристојна временска рамка да одговорите на е-порака на ваш колега, може да поставите ваша сопствена рамка од шест часа. Клучната точка е тоа што верувате дека генерално разумните работи не важат за вас и вашиот стандард мора да биде поинаков.

Понекогаш овој начин размислување произлегува од потребата за прекумерна заштита од негативни ефекти; на пример, си мислите „ако имам за цел да постигнам 1,5X или 2X вредност за сите услуги што ги нудам, тогаш никогаш нема да постигнам помалку од очекуваното“.

Исто така може да биде предизвикан од анксиозност, несигурност или од синдромот на измамник; на пример, мислите дека единствениот начин да не разочарате некој е со надминување на очекувањата.

Перфекционистите понекогаш си замислуваат и дека ќе има катастрофални последици ако не постигнат повеќе од потребното; на пример, тие се загрижени дека клиентот нема да сака повеќе да соработува со нив ако им треба еден ден да одговорат на неговата е-порака, дури и ако станува збор за не толку итно барање, а тие се задоволни со сè друго.

Решение: имајте план за тоа како ќе се справите со овој начин на размислување, доколку го забележите. Откријте која е цената што ја плаќате секогаш кога се стремите да ги надминете очекувањата. За што друго немате време, енергија, внимание и волја? Можеби вашето здравје, вашите големи цели или семејството.

Ако процените дека цената што ја плаќате е значителна, обидете се да поставите практично правило за ситуациите кога ќе сакате да постигнете повеќе од потребното. На пример, може да одлучите дека во три од десет ситуации кога ќе имате порив да го направите тоа, ќе го направите, но не и во другите седум.

Навиките специфични за одредени ситуации исто така може да ви помогнат. На пример, ако новинарот ми испрати повеќе од шест прашања за статија на која работи, обично одговарам на шест од нив детално и минимално одговарам или ги прескокнувам останатите.
(Веројатно давам подобри одговори користејќи ја оваа стратегија бидејќи се фокусирам на областите за кои имам најинтересни работи за кажување).

3. Премногу се нервирате кога не сте 100 % доследни на добрите навики.
Кога перфекционистите сакаат да научат нови навики, тие најчесто припаѓаат во една од три категории. Тие земаат преголем залак и нивните планови се премногу тешки за исполнување; тие избегнуваат да започнат каква било навика доколку не се 100 % убедени дека можат да ја исполнат нивната цел секој ден, што води до прокрастинација; или тие ги преземаат само навиките кон кои можат да се придржуваат без разлика на сè.

Флексибилноста е важна карактеристика на психолошкото здравје. Потребно е да ја имате способноста да земете слободен ден од вежбање ако сте болни или сте имале доцен лет, дури и ако тоа значи прекинување на навиката.

Исто така треба да можете да ги заборавите навиките кои некогаш биле значајни за вашата продуктивност или развој на вештини, бидејќи сте ги надраснале. Можеби како блогер почетник си ветивте дека секогаш ќе објавувате три пати неделно, но сега тоа ве преморува, или како нов инвеститор во недвижнини секогаш присуствувавте на месечните средби, но сега немате некаква корист од нив.

Понекогаш подисциплираното однесување (отстапувајќи од вкоренетата навика или начин на однесување) изгледа како помалку дисциплинирано (правење пауза). Но кога конвенционалната самодисциплина се претвора во порив, тоа всушност може да ги одвраќа перфекционистите од нивните намери.

Решение: воспоставете механизам за проверка дека не се придржувате кон некоја навика само затоа што премногу ја обожавате самодисциплината. Ако никогаш не сте пропуштиле да отидете на вежбање во период од две години (или која било друга навика), веројатно е дека имало денови кога вежбањето не ви било најдобро искористено време.
Редовно земајте ја предвид загубата од сите активности или однесувања кои внимателно ги извршувате за да бидете сигурни дека тие претставуваат најдобро искористување на вашата физичка и ментална енергија во тој момент.

Перфекционизмот честопати се должи на стремежот за извонредност, но може да предизвикува и самосаботажа ако води кон подоптимално однесување како продолжување на навиките и покрај тоа што повеќе не се корисни, прекумерно постигнување кога тоа не е потребно или претерано размислување за секоја одлука што треба да ја донесете.

SHARE