Спикерот на македонскиот парламент, денеска на средба со новинари рече дека не може некој да биде пратеник 4 години, а потоа да брка по контејнери.

Околу информацијата дека се подготвува закон со кој на пратениците би им се обезбедило вработување по желба и во администрацијата, Џафери одби да коментира додека не го видел текстот на законот.

„Идеја како идеја може да постои, може да ја даде било кој пратеник, но кај мене нема пристигнато текст или драфт верзија на закон за пратеници. Можам да се произнесам откако ќе го видам“, рече Џафери и посочи дека во голем број земји во светот, со законско решение бил уреден статусот на пратениците по истекот на мандатот.

SHARE

2 Коментари

 1. ДА ПРАШАМ ДАЛИ САКАТЕ СИТЕ ПРОБЛЕМИ, ВКЛУЧУВАЈКИ И МЕНУВАЊЕ НА ИМЕ, ДА ГИ ИСПРАТИМЕ ВО ИСТОРИЈАТА, ИЛИ ПОДОБРО ВИ Е СО НИВ ?

  Ако сакате, немојте да верувате на никој, сите Ве лажат бидејки незнаат како да го сторат тоа. Значи верувајте ми на мене, но во исто време верувајте си и на себе, бидејки таквата цел зависи од СИТЕ нас.
  Пред да помислите дека Ви зборувам нешто од ракав, прашајте се дали Вие би се однесувале така, ако не сте сугурни во такво нешто. Таков е случајот со мене, јас сум сигурен во тоа што го знам.
  Јас го пронајдов решението КАКО, поточно пронајдов дека има грешка во идеологијата на капиталистичкиот систем, што кога ќе ја отстраниме резултатот е богатење и на работниците и на газдите.
  ЕВЕ ШТО ТРЕБА ДА НАПРАВИМЕ =
  Спечаленото, кое економски се нарекува нова вредност, ќе го делиме помеѓу тие што го создале, а тоа се= работниците со вложен труд и газдите со вложени пари И ТОА =
  1. ПАЗАРНО
  – За работниците за вложен труд се исплаќа плати и
  – За газдите за вложени пари /сопствените/ се исплаќа камата.
  2. СО ПРАВО НА УЧЕСТВО ВО ОСТАТОКОТ, СОГЛАСНО НА ВЛОГОТ ОД ВРЕДНОСТ.
  – За работниците влог од вредност е остварената плата.
  – За газдите влог од вредност се вложените сопствени и кредитни пари.
  ОВАА ПРОМЕНА Е СИСТЕМСКА И НАЈВАЖНА. ИНАКУ ПОТРЕБНИ СЕ И ДРУГИ ПРОМЕНИ ВО НАЧИНОТ НА РАБОТАТА, НО ЗА НИВ ВО ДРУГА ПРИЛИКА.

 2. Сега јас сватив дека сите се предавници, извинете за сите мои претходни коментари и критики. Заев навистина бил предавник и платеник.

Comments are closed.