Не можел Гоце да биде Бугарин и да се бори за независна Македонија (ФОТО)

Во 1923 година Тодор Александров му пишува писмо на еден од македонските револуционери кои се грижеле за посмртните останки на Гоце Делчев.

Само ова писмо е доволно да запре дебатата што бил Гоце Делчев и за што се борел.

Во писмото не пишува дека Гоце се борел за Голема Бугарија со Македонија во неа или за силна Бугарија туку за независна Македонија.

Зошто човек кој се борел за независна држава Македонија би бил Бугарин, засега во Софија никој ме сака да коментира

Во писмото на Тодор Александров до војводата Михаил Чаков, тој му оддава признание за заслуги за “денес борбената а утре независна Македонија”, заради неговите активности и заложби околу моштите на Гоце Делчев, чијшто пак аманет бил да почива во “столицата на независна Македонија”…

https://twitter.com/PavelSatevMKD/status/1059276060305571841?s=19

SHARE