Неонацисти блокираат настан на Македонци во близина на Лерин

Грчки неонацисти попладнево блокираат десетици Македонци од Грција кои сакале да присуствуваат на македонски културен настан.

За време на блокадата на која се присутни грчки полициски сили е тензично но засега нема физички контакт меѓу македонците и членовите на неонацистичката партија Златна Зора и други радикални групации, информираат членови на македонски организации од северниот дел на Грција а Македонското движење за човекови права од Канада (ММДЧП).

Настанот се организирал во врска со Домот на Македонската култура а инцидентот се случува на патот од Лерин кон селото Пателе каде требало да се одржи културниот настан.

За време на блокадата грчките неонацисти извикувале “победа” и погрдни зборови за Македонците.

SHARE