Пратениците во Собранието на Р. Македонија со недоволни 58 гласа „за“ гласаа за одземање на пратеничкиот мандат на никола Груевски.

За одземање на мандатот е потребно 2/3 мнозинство, а на гласањето не беше обезбедено ни просто мнозинство од 61 пратеник.

Од присутните 82 пратеници 58 гласаа „„за“ а 29 беа против, со што Собранието немаше доволно гласови за да му го одзеде мандатот на екс-премиерот и порнешен лидер на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски.

Претходно, Комисијата за мандатно имунитетни прашања со која претседава Павле Богоевски му препорачана на Собранито одземање на мандатот на Груевски.

Офф. нет.мк: Кога Трендо ќе го фати Павле жив

 

SHARE