Папата Франциско денеска ги повика европските лидери да ја прекинат контроверзата околу судбината на 49-те мигранти „заглавени“ на два хуманитарни спасувачки бродови во Средоземното Море и да им обезбедат безбедно пристаниште.

„Искрено ги поканувам европските лидери да покажат конкретна солидарност со овие луѓе“, рече папата.

На бродот „Sea-Watch 3″ има 32 мигранти, кои беа спасени од брод со шверцери на 22 декември, недалеку од либискиот брег.

Неколку дена подоцна, приватент брод спаси уште 17 мигранти на југот од Средоземното Море.

Малта не дозволи мигранти да застанат нејзините брегови и тврдат дека биле спасени надвор од областа за пребарување и спасување под нејзина јурисдикција.

Италијанскиот министер за внатрешни работи и водачот на лидерот за имиграција, Матео Салдини, изјави дека Италија нема да прифати мигранти.

SHARE

Оставете коментар