Брнс: За владата одлучуваат пратениците – приоритети се: Корона, корупција и стоп за неказнивост на криминалот

Во интервју за весникот „Коха“ амбасадорката на САД во земјава Кејт Мери Брнз порача новата влада да се формира во предвидените рокови, со цел да се продолжи борбата против здравствената криза со ковид-19.

„ Ние очекуваме партите да се соберат и да ги исполнат роковите. Со оглед на кризата со ковид-19 и други важни проблеми со кои се соочува земјата, постигнувањето договор за нова Влада што ќе може да ги реши овие проблеми е приоритет – вели Брнз за „Коха“.

На прашањето за идејата на ДУИ за прв албански премиер, американската амбасадорка оценува дека плуралистичкиот систем на земјава овозможува избор на премиер со гласови на мнозинство пратеници, без оглед на етничката припадност.

„Зависи од мнозинството во Парламентот што ќе ја изгласа идната Влада. Одредени квалификации на премиерот и неговата или нејзината способност да ја добие поддршката на мнозинството пратеници се, по природа на вашиот парламентарен систем, одлучувачки фактори тука, без оглед на етничката или политичката припадност“, рече Брнз.

„Новата влада ќе мора да постави свои приоритети. Од наша гледна точка, се надеваме дека таа ќе има за цел да профитираат во моментот кога е овозможено членството во НАТО и напредокот кон ЕУ. Спроведувањето на потребните реформи и решавањето на прашањата на владеењето на правото и корупцијата, вклучително и спроведувањето на правдата со неказнивост, ќе биде клучно за овој процес. Најважно е да не се изгуби моментот“, рече Кејт Мари Барнс за весникот “КОХА”.

Од американскиот амбасадор во Скопје, весникот „Коха“ побара да го коментира негирањето на резултатите од изборите од страна на Коалицијата Алијанца-Алерантаива. Опозициската коалиција на албанската заедница Алијанса/Алтернатива се спротивстави на изборните резултати. Каква е вашата проценка за посветеноста на Села за евроатлантскиот аспираци на земјата? – Го прашавме амбасадороката Бернс, кој одговори: “Ние ќе работиме со која било странака или партиа што има за цел да го види Северна Македонија да продолжи на својот евро-атлански-пат”.

Американската амбасада во Скопје соопшти дека досега и помогнала на Северна Македонија со 2,7 милиони американски долари за да се справи со последиците од кризата предизвикана од пандемијата Ковид-19.

“САД придонесоа со над 2,7 милиони американски долари за зголемување на националниот одговор за Ковид-19 во Северна Македонија. Американската помош ги поддржа владините напори, вклучително и оние предводени од Министерството за Здравство и Образование и Наука; Државна изборна Комисија; и за спроведување на законот, судските и инспекциските органи. Ние, исто така, поддржувавме иницијативи на приватниот сектор, како што се оние предводени од микрофинансиски институции, како и оние предводени од граѓански организации, вклучително и националните и локалните поглавја на Црвениот крст“, истакна Брнс во интервју за Коха.

SHARE