Од одмор се враќаат со симптоми на коронавирус

Меѓу новозаразените во Скопје има петнаесетина млади на возраст до 20 години, кои со симптоми на коронавирус се вратиле од одмор од Охрид, Струга и од Дојран.
„При пополнување на анкетниот лист овие лица наведоа дека биле на одмор во преполнетите туристички места во земјава, но истакнуваат дека не знаат точно каде се заразиле“ вели епидемиологот д-р. Александар Стојанов, директор на Центарот за јавно здравје-Скопје за Фактор.

Се испитуваат и нивните контакти, па деновиве можно е да има поголем број млади лица позитивни на вирусот кои биле на одмор. Сепак, пак ќе повторам, а тоа и го тврдам, дека можноста да се зарази кој било е многу мала ако се почитуваат мерките.

Од друга страна, нормално е дека ќе имаме заразени млади луѓеод сите оние журки што се се случуваа“, вели Д-р Стојанов.

SHARE