Од Софија до Белград за два часа!

Патување од Софија до Белград со воз ќе се поминува за помалку од два часа, кога ќе биде изградена новата железничка линија помеѓу двата главни градови, соопшти бугарската вицепремиерка Екатерина Захариева.

Изградбата ќе биде финансирана од Европската комисија, која додели дополнителни 190 милиони евра за 11 транспортни проекти.

Ќе бидат изградени  нови 360 километри железнички пруги. Така, брзите возови ќе можат да да стигнат од Софија до Белград за помалку од 2 часа, а по реконструкција на пругата Белград -0 Загреб, до главнит град на Хрватска  за пет часа.

SHARE

2 Коментари

  1. Наместо пруга, од Скопје до најблиската европска престолнина до главниот град на РС Македонија, доволно е да се направи само уште една лента на патот К. Паланка Д. Баир, барем сами да си се организираме кога државата РСМ не може но и не умее. Србите ја имаат и Будимпешта и имаат автопат до нејзе. Ние до најблиската, имаме само едно криво издупено сокаче по коешто се патува 5 саати, а има само 225 км.

Comments are closed.