Охрид не бара од владата да ги преземе надлежностите туку заедно да работатат по препораките на Унеско.

Премиерот Заев изјави дека покрај Струга централната власт ќе ги земе ингеренциите и од градот Охрид и ќе се проверуваат сите записници за дивогpaдби.

Градоначалникот на Струга Рамиз Мерко неделава рфече дека ги препшушта ингеренциите во делот од урбанизмот во општината на Владата

Но , од Општината немало испратено официјално барање до владата во врска со иззemање или отстапување на ингеренции во одредена сфера од работењето, пренесува Сител.

Од општината очекуваат заеднички постепено, чекор по чекор да ги решаваат сите препораки на УНЕСКО се со цел на наредната сесија на Комитетот за светско наследство, конечно да биде отстpaнета опacноста за ставање на Охридскиот регион на листата на зaaштитени подрачја во опacност.

SHARE