„Морате да ги запознаете своите корени за да можете да се развивате и да одите напред. Ако на едно дрво му ги отсчеме корењата тоа умира. Ако на вас ви ги отсечат корените на вашата историја, на вашето наследство, вие младите ќе умрете“, порача денеска папата Франциско на меѓурелигиската средба со млади и со свештеници, нивни семејства и со богопосветени во Католичката црква пред заминувањето од Скопје.

„Влезете во мудроста на вашиот народ, на вашите луѓе без срам и без комплески и ќе најдете еден извор на неочекувана креативност, која ќе ви дозволи да ги видите патиштата каде другите гледаат ѕидови.

Затоа драги млади зборувајте со вашите постари, тие се корени на вашиот народ, на вашето општество на вашата фамилија. Вие треба да се фатите за вашите корени, затоа што тие ќе ве напојат со сок, кој ќе ви даде можност да растете се повеќе“ порача Папата Франциско. 

SHARE

Оставете коментар